Değerli mezunlarımız, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü hakkındaki yorumlarınızı; aşağıda sunulan örneği esas alarak, belirtilen mail adresine gönderdiğiniz takdirde bu sayfada yayımlamaktan mutluluk duyacağız.
''Yorumunuz'' Adınız ve Soyadınız, Mezuniyet Tarihiniz
Yorumun gönderileceği mail adresi: omupdr@omu.edu.tr
Teşekkürler
Doç. Dr. Şule BAŞTEMUR / 2007 lisans mezunu
Aldığım lisans eğitimini oldukça verimli bulduğumu söyleyebilirim lakin ikinci öğretimde oluşum nedeniyle bazı derslerimizin vaktinden önce bitmesi (3 saatlik dersin sadece bir saat olarak işlendiği oluyordu) bu verimliliği düşürüyordu. Özellikle benim için birinci öğretimlerle olan açığı kapatmam adına fazladan çalışmama neden oldu ama herkeste böyle değildi, ders bitsin isteyen de çoktu. Çoğu ders çok verimli ve uygulamaya yönelikti. Ayrıca çok farklı hocalardan farklı dersler aldım. Bölümün en güzel yanlarından biri buydu. En büyük eksikliği ise staj uygulamasıydı. O dönemde her okula sadece iki hafta gidebiliyorduk ve hiçbir okulda tam olarak staj yapmış gibi hissetmedim ve tabii öğrenemedim de.
Eğitim sürecimiz o dönemin şartları doğrultusunda oldukça yeterliydi. Başka üniversitelerde pdr okuyan arkadaşlarımızla kıyaslandığında kendimizi çok iyi yetişmiş bulurduk. Hatta bölümüm o zamanlar yüksek lisans fikrini de bize azar azar verirdi. Daha ikinci sınıftayken yüksek lisans yapacağımı düşünürdüm. Bölümde idol olarak benimsediğim bir hocam vardı, hala da söylerim onun gibi olma sevdam beni akademiye yönlendirdi. Bizim dönemimizde atanma sorunu yoktu, buna rağmen yüksek lisans yapıp akademiye geçmek isteyenler vardı aramızda. Bu isteği bize o dönemde kesinlikle hocalarımız sağladı.
Ben PDR sayesinde kendimi daha iyi tanımayı öğrendim, insanları daha iyi tanımayı öğrendim. Kendimi sürekli geliştirmem gerektiğini öğrendim. Haliyle de daha çok okumam ve daha çok eğitim almam gerektiğini fark ettim. PDR’ye hiç ama hiç istemeyerek ve okulu bırakacağımdan emin olarak geldim ama lisans eğitimimi o kadar sevdim ki, yüksek lisans ve doktora yapmama neden oldu.
Avukat Doç.Dr. Yasin DEMİR, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı, 2008 lisans mezunu
Rehberlik ve psikolojik danışmanlık alanında aldığım eğitim psikolojik danışma anlamında oldukça faydalıydı ve verimliydi. Psikolojik danışma nasıl yapılmalı, psikolojik danışmanın vizyonu ve dikkat etmesi gereken hususlar hakkında hem teorik hem de pratik anlamda gayet verimli bir süreç geçirdiğimizi düşünüyorum. Özellikle bireysel/grupla danışma uygulamaları derslerinin küçük gruplar olarak farklı hocalardan alınması ve onların yaptıkları süpervizyon psikolojik danışmanlık yeterliliği geliştirmede önemli katkılar sundu... Pdr ci olmak ve aldığımız eğitimler özellikle insan ilişkileri hususunda çok katkı sağladı, bu noktada hemen her eğitimcinin psikolojik danışmada bölümündeki bir takım yeterliliklere ilişkin eğitimleri pdr hocalarından alması gerektiği kanaatindeyim.
Dr. Öğr. Üyesi Abdullah MANAP, Batman Üniversitesi Psikoloji Bölümü/ 2008 lisans mezunu
PDR alanında almış olduğum lisans eğitimi mesleki katkıların yanında, çok kültürlü bakış açısı kazanmama; yüksek lisans ve doktora eğitimim derin düşünme becerilerimin gelişmesine katkıda bulundu. Bunların dışında lisans eğitimim; psikolojik danışma becerileri, mesleki ve kariyer danışmanlığı, aile ve evlilik danışmanlığı, bilimsel araştırma yöntemleri vb. alanlar açısından "temel beceriler"e önemli katkılar sunmuştur.
2004'den beri sosyal ve aile hayatıma; evrensel değerler, iletişim becerileri, empati becerileri gibi kişisel gelişim alanlarına da önemli katkılarının olduğunu hissediyorum. Ayrıca edindiğim becerilerin yakınımdaki insanlara da katkı sunduğunu, model alarak veya anlaşıldıklarını hissederek kendi kişisel gelişimlerine de katkılarının olduğunu gözlemliyorum.
Dr. Öğr. Üyesi Ozan KORKMAZ / 2013 lisans mezunu
Programda aldığım eğitimin MEB için yeterli olduğunu söyleyebilirim. Aldığım eğitimin alanda çalışırken okul temelli uygulamalarda faydası oldu. Aynı zamanda lisansüstü eğitimim için de uygun bir teorik altyapı oluşturdu. Danışmanlık uygulamalarında da temel beceriler bakımından katkısı oldu.
MEB Psikolojik Danışman Abdullah Rıfat TÜRK /2013 lisans mezunu
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans programı eğitimim yararlı oldu, aslında odağım iyi bir psikolojik danışman olmaktan daha çok üniversiteyi bitirmek ve iyi bir üniversite hayatı geçirmek olmuştu. Fakat aldığım eğitimlerde psikolojik danışma kuramları, bireyle ve grupla ve psikolojik danışma dersleri ve son yıl yaptığımız seminer çalışması, insan psikolojisini anlamaya çalışmanın, tanımanın ve yardımcı olabilmenin çok değerli ve gerekli olduğunu düşüncesini bana aşıladı. Bu alandaki ilgimi ve bilgimi pekiştirdi. Mezun olduğumda iyi bir psikolojik danışman olmasam bile iyi bir psikolojik danışman adayıydım ve MEB'te başladığım için gerçekten de ilk yıl 'aday öğretmen' olarak kadrom tanımlanmıştı yani bununla da uyuşuyordu. İşe başladığımda özellikle kuramsal bilgilerim ve tabi ki uygulamalı danışmanlık çalışmalarımızın çok faydasını gördüm, yararlı da olabildim. Fakat klasik bir söylem olarak uygulama ve teori çok farklılar denir, evet öyleler fakat iç içe olduğun görmezden gelmekte bana gerçekçi gelmiyordu bu beni lisans eğitimimi pekiştirmek ve psikoloji alanında kendimi geliştirmek için yüksek lisans yapmaya itti. Şu an da bu eğitimimi de tamamladım. Özetle şunu diyebilirim evet yararlı oldu ve bir imkânım olsaydı, derslerimin üzerine daha fazla düşmek, hem son yıl staj döneminde hem de genel üniversite hayatımda PDR alanına özgü çalışmalarda daha üretken olmaya çalışarak geçirmek isterdim.
Arş.Gör. Salih KAYA /2015 lisans mezunu
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık anabilim dalında araştırma görevlisi ve doktora öğrencisiyim. 2015 yılında mezunu olduğum Ondokuz Mayıs üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı beni hem akademik hem sosyal ve kültürel açıdan besleyen, birinci sınıftan son sınıfa kadar öğrenme hevesimi arttıran, kariyer hedeflerimi netleştirmemi sağlayan yer olmuştur. Programın bana sunduğu zengin ders çeşitliliği ve farklı kuramsal yaklaşıma sahip öğretim üyelerinden teorik ve uygulamalı dersler almam gerek psikolojik danışmanlık ve rehberlik gerekse diğer alanlarda yaptığım akademik çalışmalar için bana yardımcı oldu. Özellikle farklı uygulama derslerini farklı öğretim üyelerinden alabilmek kişisel ve akademik bakış açımı zenginleştirdi ve kendime uygun bulduğum, çalışmak istediğim uzmanlık alanını netleştirmemi sağladı. Diğer yandan bilimsel araştırma yöntemleri, istatistik, ölçme aracı geliştirme gibi derslerde edindiğim tecrübeler beni lisansüstü eğitime iyi bir şekilde hazırladığını düşünüyorum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programında eğitim aldığım dört yıl boyunca araştırmaya, öğrenmeye, sorgulamaya, akademik çalışma yapmaya hocalarım tarafından teşvik edildim. Dolayısıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programının lisans düzeyinde kendimi yetiştirmeme çok değerli katkılarının olduğunu ve akademik hayata beni hazırlayan en önemli adım olduğunu söyleyebilirim.
Beyza ALAY, Özel Bir Klinikte Psikolojik Danışman/ 2020 lisans mezunu
Rehberlik ve psikolojik danışmanlık lisans eğitimimde Özellikle Bireysel ve Grupla Psikolojik danışmanlık yürütme süreçlerinde lisans eğitimimin kesinlikle yeterli olduğunu düşünüyorum. Danışma yürütme, danışan-danışman iletişiminin incelikleri ve alana hâkimiyet konusunda sahada daha hızlı atraksiyon göstermemize ve hızlı çözüm yolu bulmamıza sebep oluyor. Test eğitimleri konusunda ve patolojik vakalar (kişilik bozuklukları/duygu durum bozuklukları vs.) alanlarında biraz daha iyileştirme sağlanırsa üniversitemizin PDR bölümünden mezun arkadaşlarımız bizleri çok daha ileriye atacaklardır. Ayrıca değerli hocalarımız bizi mezun olduktan sonra hiçbir zaman desteklerini esirgemiyorlar. Bu da mesleki anlamda kendimize güvenmemize sebep oluyor ki çok kıymetli bir duygu. Staj programlarının da dolu dolu geçmesi sayesinde tecrübelerimiz daha öğrenciyken oluşmaya başlıyor.